Geografische data
‘Mijn afdeling is onderdeel van de Centrale Informatievoorzieningen en levert de platforms waarmee Rijkswaterstaat applicaties kan maken met minimale codering. We maken hierbij steeds meer gebruik van de nieuwste generatie platforms. Voorheen leverden we veel maatwerk. Het nadeel daarvan is dat dit maatwerk moeilijk te onderhouden is. Dit kost veel geld, maar zorgt ook voor snel verouderende systemen. Waar je vroeger functionaliteiten zelf moest bouwen, heb je die met zo’n nieuw platform snel tot je beschikking. Mijn afdeling is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor een GEO-ICT platform, waarmee geografische data kunnen worden geanalyseerd en gepresenteerd. Ook gebruiken we Mendix, een agile ontwikkelplatform waarmee je heel snel een applicatie kan ontwikkelen en beschikbaar kan stellen aan de gebruiker. In het ‘nieuwe denken’ gaan we toe naar een service georiënteerde architectuur.
Stroef wegdek voorspellen
Rijkswaterstaat heeft ontzettend veel data tot zijn beschikking. De kunst is die verschillende bronnen te combineren zodat je nieuwe analyses kunt maken. Zo meten we periodiek de stroefheid van het wegdek. Die stroefheid varieert: bij warmer weer heb je een andere stroefheid dan bij kouder weer. Eigenlijk moet je dus stroefheid en temperatuur bijhouden voor een correcte analyse. Met zo’n analyse kunnen we veel gemakkelijker voorspellen wanneer het wegdek te glad wordt en er nieuw asfalt nodig is. Deze voorspelmethodiek, predictive maintenance, wordt heel groot. Met de juiste voorspellingen voorkom je onnodig onderhoud, en daarmee wegafzettingen en files.
Business analytics en cloudtechnologie
Er zijn heel veel ontwikkelingen gaande. Denk aan cloudtechnologie. Daarmee kunnen we systemen gemakkelijk opschalen bij meerdere gebruikers. Zo voorkomen we dat een toepassing bij grote drukte ineens uit de lucht is. Ook business intelligence en business analytics worden steeds belangrijker. Wij beheren het platform dat hiervoor nodig is. Ik zie IV RWS Netwerken als de motor van de Informatievoorziening van Rijkswaterstaat. Wij zijn als backoffice onzichtbaar voor burgers, maar wat wij doen kan veel gevolgen hebben. Als er een rood kruis boven de weg staat door falen van de ICT dan ontstaat er direct een file. Mensen bij Rijkswaterstaat noemen zich wel eens de ontwerpers van Nederland. Zo zie ik dat ook. Tunnels, bruggen, viaducten: het zijn heel concrete resultaten van onze inspanningen. Als ICT’ers zijn we overal bij betrokken: industriële automatisering, aanleg en onderhoud, verkeersbegeleiding.
Weten waarmee je bezig bent
Rijkswaterstaat zoekt mensen die graag willen blijven leren en de nieuwe principes van softwareontwikkeling en beheer begrijpen. ICT’ers die de techniek beheersen, maar die ook inzien hoe belangrijk goed werkende ICT voor Nederland is. Als je alleen maar bezig bent met de knoppen, vergeet je waar je het voor doet. Een fout in de ICT kan verstrekkende gevolgen hebben. Als de Maeslantkering niet dichtgaat bij storm, dan heeft de minister heel wat uit te leggen. Ik vind het daarom belangrijk dat een ICT’er bij Rijkswaterstaat, naast enthousiasme voor het vak, ook een sterke politiek-bestuurlijke gevoeligheid heeft.’